Punk Lesson Zero

Μια σύντομη ιστορία σχετικά με το Punk με αφορμή το θάνατο του Joe Strummer μέλους του συγκροτήματος Clash.

Η αυθεντική Punk σκηνή έτρεξε όπως και η καριέρα των περισσοτέρων από τα αστέρια της, φωτίζοντας δυνατά σαν τη πυρκαγιά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μετά τσακίστηκε στις ίδιες της, τις στάχτες. Η σημασία της όμως μπορεί να κριθεί από την επιρροή που έχει στη μουσική γενικότερα από τη στιγμή που εμφανίστηκε καθώς επίσης και από τους μύθους ή τα δεδομένα που την αφορούν και  που έχουν φτιαχτεί γύρω από αυτή.

Ένα από αυτά τα δεδομένα  είναι ότι η Punk λειτούργησε λιγότερο ως μουσικό ρεύμα και πολύ περισσότερο σαν ψυχική κατάσταση, αλλά αυτό ήταν αλήθεια τις μέρες πριν το Punk γίνει κυρίαρχο και πέσει θύμα της μόδας.

Παρόλο που η προέλευσή του μπορεί να αναζητηθεί όσο παλιά στο χρόνο θέλουμε, μια και η κάθε γενιά είχε τη δική της υποκουλτούρα που διαταράσσει την κυρίαρχη τάξη, το punk όπως το ξέρουμε ξεκίνησε στις αρχές του 1970.

Συγκροτήματα όπως οι the Fugs, οι MC5 και The Stooges έσπειραν τους σπόρους, αλλά τα πρώτα συγκροτήματα που είχαν το χαρακτηριστικό ύφος και στάση ήταν οι New York Dolls και οι Television που ξεπήδησαν από μια μικρή μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης.

Ο McLaren είδε κάτι ξεχωριστό στους Television και ειδικότερα στον μπασίστα του συγκροτήματος Richard Hell και αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από το περίεργο κούρεμα και τα σκισμένα ρούχα. Αυτό το ύφος το πήρε μαζί του στο Λονδίνο και από τότε έγιναν χαρακτηρίστηκα των Punk.

Και στις δύο πλευρές του ατλαντικού όλο και περισσότεροι απογοητευμένοι νέοι έψαχναν για κάποιο είδος διαφυγής από τους περιορισμούς της κοινωνίας, την ανεργία, τις φυλετικές εντάσεις. Οι κοινωνικές διαταραχές της περιόδου έριχνε λάδι στη φωτιά των ανησυχιών τους.

Το Punk ;έμενε στο παρασκήνιο και χαρακτηριζόταν ως περιθωριακό μέχρι που δύο συγκροτήματα οι Ramones και οι Sex Pistols έκαναν την προσοχή του κόσμου να στραφεί γύρω από αυτό. Όχι μόνο έγιναν εξαιρετικά επιτυχημένα συγκροτήματα χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, αλλά , και αυτό είναι το σημαντικότερο, έδειξαν στον κόσμο ότι για να είσαι σε ένα συγκρότημα δεν αρκεί το ξέρεις κάποιο μουσικό όργανο και να είσαι καλός σε αυτό αλλά πρώτιστα πρέπει να έχεις κάτι να πεις.

Ένας μύθος λέει ότι ο Joe Strummer δημιούργησε τους Clash αμέσως μετά αφού είδε ζωντανά σε μια παράσταση τους Sex Pistols. Μια άλλη ιστορία λέει ότι τα μέλη των Clash Paul Simoson και Mick Jones εξομολογήθηκαν στα μέλη τους συγκροτήματος Ramones ότι ήταν μια ζωντανή τους εμφάνιση που τους έδωσε το κουράγιο να φτιάξουν το συγκρότημα. Όποια και αν είναι η αλήθεια , οι Sex Pistols, έγιναν αντικείμενο σκληρής κριτικής, μια και ο McLaren χρησιμοποιούσε αρκετά πράγματα που είχε δει στις υπόγειες μουσικές σκηνές της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα το Punk να απογοητεύσει τόσους πολλούς όσοι ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν από αυτό.

Συγκροτήματα όπως οι Clash, οι Buzzcoks, οι Joy Division, και οι  Stranglers ακολούθησαν καθώς το Punk συνέχυσε μέσα στο χρόνο για να φτάσουμε στο σήμερα με συγκροτήματα όπως οι Green Day, οι Rancid και οι Blink 182.

25 χρόνια μετά την εμφάνιση της αυθεντικής Punk σκηνής, ένας καινούργιος μουσικός ήχος δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία της Punk με χαρακτηριστικά συγκροτήματα του Strokes και Yeah Yeah Yeah. Κάποιοι κυνικοί όμως λένε ότι οι συγκεκριμένοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο πως φαίνονται και παρουσιάζονται ώστε να μοιάζουν με το παρελθόν παρά να παράγουν κάτι καινούργιο.

Όσο αφορά τα αυθεντικά Punk συγκροτήματα, τα μέλη τους τώρα είναι μεσήλικές και έχουν παραμεριστεί με το πέρασμα του χρόνου.

Τελειώνοντας αυτό που έχει μείνει είναι το ότι τα παλιά αυθεντικά Punk συγκροτήματα ήταν πρωτοπόρα και γκρεμίζοντας όλα τα προηγούμενα μουσικά και κοινωνικά ήθη έδειξαν ότι τα πάντα είναι δυνατά.