The China Miracle

Μερικά πράγματα, πολλές φορές, μένουν άγνωστα σε εμάς είτε γιατί συμβαίνουν κάπου απομακρυσμένα και δεν τα μαθαίνουμε ποτέ , είτε γιατί ακριβώς είναι μακριά, αδιαφορούμε. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το θαύμα της Κίνας. Για τους τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης και μεγέθυνσης που παρουσιάζει. Όλοι λένε ότι είναι η ανερχόμενη δύναμη και ότι σε μερικά χρόνια θα έχει υπερισχύσει όλων. Άλλοι στέκονται απλά στο πολιτικό περιεχόμενο και την μετάλλαξη ενός σοσιαλιστικού – κομμουνιστικού καθεστώτος σε ένα καπιταλιστικό υβρίδιο.

Τίποτα όμως δεν γίνεται χωρίς τίμημα και χωρίς τον κατάφωρο εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η οικονομική ανέλιξη της Κίνας στηρίζεται σε παραγωγικές διαδικασίες εντάσεως εργασίας και στον απόλυτο έλεγχο των πληροφοριών από το κράτος που λειτουργεί σαν ένας επίσημος νταβατζής. Τα παρακάτω πρόσφατα στοιχεία μας δίνουν μερικά στοιχεία για την πραγματική εικόνα στην σφαίρα της παραγωγής στην Κίνα.

4 Σεπτεμβρίου 2008. Ατύχημα σε ορυχείο στην πόλη Fuxin. 37 άνθρωποι σκοτώνονται και 14 τραυματίζονται.

7 Σεπτεμβρίου 2008. Άλλα δύο εργατικά δυστυχήματα πάλι σε ορυχεία. 18 άτομα σκοτώνονται όταν ορυχείο στην πόλη Henan πλημμύρισε. Επίσης 15 άτομα σκοτώνονται στην πόλη Sishuan από διαρροή αερίου σε στοά. Πόλη Liaoning έκρηξη σκοτώνει άλλους 17. Την ίδια ημέρα τα κρατικά μέσα δηλώνουν ότι τα ατυχήματα τους πρώτους μήνες του 8 είχαν περιοριστεί μόλος στο ένα τέταρτο των αντίστοιχων περσινών. Ξέχασαν όμως να αναφέρουν τον αριθμό των ατόμων που είχαν σκοτωθεί.

10 Σεπτεμβρίου 2008. Κατάρρευση toll στην πόλη Linfen καταπλακώνει 128 άτομα.
 

15 Σεπτεμβρίου 2008. 254 χωρικοί παρασύρονται ύστερα από πλημμύρα σε ορυχείο στην επαρχία Shanxi. Δυο μέρες μετά οι αγνοούμενοι έχουν φτάσει τους 6.200. Αποκαλύπτεται ότι το ορυχείο στην πραγματικότητα ήταν αποθήκες τοξικών αποβλήτων.

7 Οκτωβρίου 2008. Ετεροχρονισμένα αποκαλύπτεται ότι οι αρχές είχαν καλύψει άλλα δύο εργατικά δυστυχήματα τα οποία συνολικά είχαν σκοτώσει 75 άτομα. Ένα στις 14 Ιουλίου με 30 νεκρούς και ένα την 1 Αυγούστου με 45.

17 Οκτωβρίου 2008. Βορειοδυτική Κίνα. Έκρηξη σε ορυχείο πάντα σκοτώνει 16 και τραυματίζει θανάσιμα 46.

28 Οκτωβρίου 2008. Οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Δημοσιογράφοι έχοντας πάρει χρήματα από ιδιοκτήτη ορυχείου αποκρύπτουν δυστύχημα. Με αφορμή αυτό το γεγονός δημοσιεύεται ο αριθμός των νεκρών για το 2007. 3800 άνθρωποι.

1 Δεκεμβρίου 2008. Υστέρα από ατύχημα στη Βορειοανατολική Κίνα εκτός από 15 εργάτες σκοτώνονται και 3 διασώστες.

27 Δεκεμβρίου 2008. Παράνομη έκρηξη σκοτώνει 32 άτομα στην επαρχία Henan. Την ίδια μέρα άλλοι 17 σκοτώνονται ύστερα από κατάρρευση ανελκυστήρα στην πόλη Changsha.

22 Φεβρουαρίου 2009. Το 2009 δεν αποτελεί έκπληξη. Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Shanxi σκοτώνει 74 εργάτες και τραυματίζει 114, 6 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η παραπάνω κατάσταση δείχνει το καθεστώς που επικρατεί στην Κίνα. Δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν είναι ασφαλισμένοι αλλά πολλές φορές ούτε καν καταγεγραμμένοι.

Όλα τα αφεντικά έχουν την ίδια συμπεριφορά. Οι Κινέζοι “σύντροφοι” προφανώς έχουν παρανοήσει τη ρήση του Marx ότι “η εργασία απελευθερώνει”. Και μάλλον έχουν κάνει την ίδια παρανοήσει με τους ναζιστές φασίστες όπου είχαν βάλει την παραπάνω ρήση έξω από το στρατόπεδο του Auschwitz.