Η Βιομηχανία των Φυλακών στην Αμερική

Η Βιομηχανία των φυλακών στην Αμερική: Ευκαιρία για μεγάλα κέρδη ή μια νέα μορφή δουλείας;

Πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και άλλοι πολιτικοί και κοινωνικοί σχηματισμοί καταδικάζουν μια νέα μορφή απάνθρωπης εκμετάλλευσης στην Αμερική και αφορά τον πληθυσμό στις φυλακές που ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι είναι μαύροι είτε λατινόφωνοι και δουλεύουν σε διάφορες βιομηχανίες με αντάλλαγμα ένα γελοίο ημερομίσθιο. Οι διάφοροι καπιταλιστές που επένδυσαν σε ένα τέτοιου είδους εργατικό δυναμικό ήταν σαν να βρήκαν πραγματικά ένα χρυσωρυχείο. Πραγματικά πλέον δεν είχαν να ασχολούνται με ζητήματα όπως είναι οι απεργίες, ασφάλιση, επιδόματα ή άδειες. Όλοι τους εργάτες απασχολούνται πλήρως , δεν αργούν ποτέ και δεν παίρνουν άδεια εξαιτίας οικογενειακών προβλημάτων και το βασικότερο εάν δεν τους αρέσει η αμοιβή τους που είναι 25 cent την ώρα και αρνηθούν να δουλέψουν θα περάσουν ένα μεγάλο διάστημα στην απομονώσει.

Ο αριθμός των φυλακισμένων ανέρχεται όπως αναφέραμε παραπάνω στα 2 εκατομμύρια, σε εθνικές ή ιδιωτικές φυλακές σε όλη την επικράτεια της Αμερικής. Επίσης 7.3 εκατομμύρια συνολικά είναι αυτοί που βρίσκονται είτε στη φυλακή , είτε μα αναστολή , είτε υπό επιτήρηση. Σχεδόν 1 στους 18 αμερικανούς άντρες είναι είτε στην φυλακή είτε υπό παρακολούθηση. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Καλιφόρνια για τις φυλακές «Καμία άλλη κοινωνία στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχει φυλακίσει τόσους πολλούς από τους πολίτες της». Τα νούμερα δείχνουν ότι η Αμερική έχει καταδίκασε περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλη χώρα: μισό εκατομμύριο περισσότερους από την Κίνα, μία χώρα που έχει 5πλάσιο πληθυσμό. Η στατιστική δείχνει ότι στην Αμερική βρίσκεται το 25% του παγκόσμια φυλακισμένου πληθυσμού , αλλά μόνο το 5% του γενικού παγκόσμιου πληθυσμού. Από 300000 χιλιάδες φυλακισμένους το 1972 το νούμερο έφτασε τα 2 εκατομμύρια το 2000.. Το 1990 ήταν 1 εκατομμύριο. Δέκα χρόνια πριν υπήρχαν μόνο 10 ιδιωτικές φυλακές με 2000 άτομα πληθυσμό. Τώρα υπάρχουν 100 με 62000 πληθυσμό. Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας αναμένεται το νούμερο να φτάσει τα 320000 χιλιάδες άτομα.

Τι συνέβη όμως τα τελευταία 10 χρόνια; Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί φυλακισμένοι;

«Τα ιδιωτικά συμβόλαια για εργάτες φυλακισμένους ενθαρρύνει τον εγκλεισμό των ανθρώπων». Οι επιβίωση των φυλακών εξαρτάται από αυτό το εισόδημα. Όσοι κατέχουν μετοχές από τις φυλακές που σημαίνει ότι το εισόδημά τους εξαρτάται από αυτές έχουν δημιουργήσει ένα lobby που στοχεύει σε ποινές μακράς διάρκειας έτσι ώστε να εξασφαλίζουν για πολύ μεγάλο διάστημα εργατικό δυναμικό.

Η βιομηχανία των φυλακών είναι πάρα πολύ σύνθετη και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στην Αμερική αλλά και επίπεδο επενδύσεων στο χρηματιστήριο. Η συγκεκριμένη βιομηχανία που έχει να κάνει με δισεκατομμύρια δολάρια και αφορά εκθέσεις συνέδρια, ιστοχώρους ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές παραγγελίες. Διαφημιστικές καμπάνιες, αρχιτεκτονικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, επενδυτικές εταιρίες στην Wall Street, εταιρίες εξοπλισμού, εταιρίες τροφίμων, εταιρίες ασφάλειας και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την κατασκευή συντήρηση ή εκμετάλλευση του προϊόντος που λέγεται φυλακή ή καλύτερα φυλακισμένοι.

 Σύμφωνα με το Left Business Observer, οι κρατική βιομηχανία φυλακών κατασκευάζει το 100% των στρατιωτικών κρανών, των ζωνών για πυρομαχικά, των αλεξίσφαιρών γιλέκων, των ταυτοτήτων για στρατιώτες, μπλούζες, εσώρουχα, και τσάντες. Εκτός όμως από στρατιωτικό εξοπλισμό οι φυλακισμένοι εργαζόμενοι κατασκευάζουν επίσης και το 98% και από άλλα είδη εξοπλισμού γενικά για την αγορά , 93% από τα χρώματα και τις βούρτσες, 92% των ανταλλακτικών για σόμπες, 46% από διάφορα είδη πανοπλιών , το 30% των ακουστικών των μικροφώνων και των ηχείων και το 21% από τα έπιπλα γραφείου. Επιπλέον κατασκευάζουν, ανταλλακτικά για αεροπλάνα, ιατρικό και παραϊατρικό εξοπλισμό. Τέλος φυλακισμένοι είναι αυτοί που εκπαιδεύουν τα σκυλιά οδηγούς για τους τυφλούς.

Συνεχίζεται…