Κλέφτες και Αστυνόμοι;

Άκουγα τους δημοσιογράφους να καλούν τους δεσμοφύλακες να σκοτώνουν όποιο προσπαθεί να αποδράσει και προσπαθούσα να το ξεχάσω. Έλεγα, ηλίθιοι είναι και παρασύρονται, δεν θα έχει συνέχεια η δίψα για αίμα.Αλλά πριν καμιά βδομάδα έκανα ζάπινγκ χαράματα και ακούω για τη περιγραφή μιας ληστείας, στη Νίκαια νομίζω. Η ρεπόρτερ είπε ότι ένας «αστυνομικός εκτός υπηρεσίας» ακολούθησε τον δράστη για μια μεγάλη απόσταση. Όλα είχαν τελειώσει αλλά τότε του φώναξε ότι αν δε σταματήσει θα τον πυροβολήσει. Βρίσκονταν κι δύο μπροστά από ένα σχολείο. Ο ληστής γυρίζοντας είδε ότι τον σημάδευαν και καλύφθηκε, πυροβόλησε, ο αστυνόμος σκοτώθηκε και έτσι διέφυγε.

Οι παρουσιαστές άρχισαν να λένε ότι η χώρα έχει παραδοθεί στο χάος, αλλά να που υπάρχουν κάποιοι ήρωες, που κάνουν τη δουλειά τους με αυτοθυσία. Ότι δυστυχώς ο φονιάς ληστής έφυγε ζωντανός. Ότι τόλμησε και απάντησε στους πυροβολισμούς του αστυνομικού αγνοώντας ότι βρίσκονταν μπροστά σε παιδιά. Προφανώς έλεγαν ότι ο ληστής όφειλε να περιμένει να τον σκοτώσει ο «αστυνομικός εκτός υπηρεσίας». Έχοντας γνωστούς στην αστυνομία γνωρίζω ότι «Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας» μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Αργότερα νεότερο ρεπορτάζ έλεγε ότι «δυστυχώς» ο αστυνομικός δε κατάφερε να πυροβολήσει με το όπλο του, ενώ μπορούσε να τους σκοτώσει όσο απομακρύνονταν. Πραγματικά κρίμα που δε τους σκότωσε νωρίτερα. Ομως τίποτα δεν θα είχε γίνει αν ο αστυνομικός, αρκετά χιλιόμετρα από τον “τόπο του εγκλήματος”, και μάλιστα μπροστά σε ένα σχολείο δεν είχε απειλήσει και ανοίξει πυρ.

Ας μην αφήνουμε το μανιχαϊσμό μας να συσκοτίζει απλές λογικές αρχές όπως η αιτιότητα και κεντρικούς πυλώνες του κοινωνικού συμβολαίου όπως και η ιερότητα της κάθε ζωής.
Το θέμα δεν τέλειωσε εκεί, χθες έγινε πάλι ένα ανάλογο περιστατικό. Ληστής αφού βγήκε από κατάστημα κινητών συνάντησε το προτεταμένο όπλο και πάλι «αστυνομικού εκτός υπηρεσίας». Θα είχαν όλα τελειώσει αλλά ο μπάτσος αυτός προκάλεσε συμπλοκή για να πάρει πίσω τα 300 ευρώ. Στη συμπλοκή κατάφερε ο ίδιος να σκοτώσει μια κοπέλα και να τραυματίσει σοβαρά τον ληστή. Βέβαια αυτό τα μμε θα το αποσιωπήσουν αν δε καταφέρουμε να το αλλάξουν. Τα μμε τον ανακηρύξαν κι αυτόν σε ήρωα. Η αστυνομία από ανακοίνωση σε ανακοίνωση, όπως κάθε φόρα, τροποποιεί τα γεγονότα για να αθωώσει τους δικούς της. Για να παρουσιάσει μια πραγματικότητα με σαφή όρια καλών και κακών. Για να παγιώσει το τι είναι καλό και τι είναι κακό με το δικό της σύστημα αξιών. Με το πλιάτσικό που συνεχίζουν να κάνουν οι τραπεζίτες σταματήσαμε και πάλι να ασχολούμαστε. Όποιος μπαίνει μπροστά στη κίνηση των μηχανισμών της αγοράς δεν του αξίζει πια να ζει. Η αγορά παράγει και πάλι αξίες. Έτσι θα ξεπεράσουν κι αυτή η κρίση… ξεπλενοντάς τη με αίμα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4505479

http://new.enet.gr/?i=news.el.home&id=25330

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=259009

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=80181

http://kosmoi.blogspot.com/