“Η ώρα της Γης”

Ένας εύκολος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις ευθύνες της καταστροφής της Γης.

Εξήντα λεπτά αρκούν για να εδραιωθεί μια ψευδαίσθηση οικολογικής δράσης. Οι κάτοικοι της περιοχής που είναι γνωστή ως “Ελλάδα” καλούνται να συμμετέχουν στο παγκόσμιο καθάρισμα των ενόχων συνειδήσεων για τη στήριξή του στο καπιταλιστικό σύστημα και την αυτοκαταστροφική του πορεία. Κλείνοντας τα φώτα του σπιτιού τους για 1 ώρα κερδίζουν έναν ολόκληρο χρόνο ακόρεστης καταναλωτικής μανίας, στην οποία παροτρύνουν και οι οικονομικοί ηγέτες προκειμένου να βγούμε από την οικονομική κρίση.

Η διάδοση του ψέματος ότι με τέτοιες συμβολικές ενέργειες βοηθάμε στη μείωση των κλιματικών αλλαγών (και τα παρόμοια ψεύδη) οδηγούν τελικά στο αντίθετο αποτέλεσμα: την απενοχοποιημένη συνέχιση της καταστροφικής για το περιβάλλον δράσης του καπιταλιστικού συστήματος. Η αλήθεια για τη σωτηρία της γης είναι μία και απλή: μεγάλη μείωση της παραγωγής (και οριστική διακοπή της παραγωγής άχρηστων “αγαθών”) και μεγάλη μείωση της κατανάλωσης.

Καμία όμως από τις κρατικά επιδοτούμενες δήθεν μη κυβερνητικές οργανώσεις-εταιρίες δε θα ξεστομίσει αυτήν την αλήθεια. Πώς να το κάνουν άλλωστε, όταν, όπως φαίνεται, το επόμενο που θα ποινικοποιηθεί μετά την κουκούλα είναι η “αποτροπή κατανάλωσης”. Μετά το χτύπημα της “11ης Σεπτεμβρίου” ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του παρότρυνε σε αύξηση της κατανάλωσης για να ξεπεραστούν οι συνέπειες. Το ίδιο λένε τώρα οι διάφοροι εξουσιαστικοί κύκλοι για την αντιμετώπιση της “οικονομικής κρίσης”. Κανένας δε θέλει λοιπόν να μειωθούν πραγματικά οι εκπεμπόμενοι ρύποι, αντίθετα, όλοι οι καπιταλιστές αγωνιούν πως θα πουλήσουν τα προϊόντα τους, οι καταστηματάρχες της Ερμού και του Κολωνακίου αγωνιούν κάθε μέρα για την πτώση της κατανάλωσης διότι δε φτάνουν τα κέρδη τους για την συντήρηση της δεύτερης PORSCHE. Αναγκάζονται έτσι να απολύουν τους υπαλλήλους τους ή να τους κάνουν τη ζωή λάστιχο με τα ελαστικά ωράρια, αλλά σίγουρα θα σβήσουν τα φώτα για εξήντα λεπτά και στο οροφοδιαμέρισμα και στα δύο εξοχικά τους. Και να μη ξεχνάμε ότι ξαναγεμίζουν την εσωτερική πισίνα με προσοχή και με πόνο ψυχής, αφού ξέρουν ότι δεν πρέπει να πάει “καμιά σταγόνα νερού χαμένη” όπως τους πληροφόρησε το γνωστό εμπορικό συγκρότημα μαζικής ενημέρωσης ΣΚΑΙ.

Στο site της υποκριτικής καμπάνιας “Η Ώρα της Γης” βλέπουμε να υποστηρίζεται μεταξύ άλλων, από τράπεζες και πολυεθνικές εταιρίες της χημικής βιομηχανίας που βρήκαν τρόπο να διαφημιστούν και να προβάλουν ένα οικολογικό προσωπείο.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της υποκρισίας αντιγράφουμε την δράση ενός εκ των υποστηρικτών της κίνησης αυτής:

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην παγκόσμια «Ώρα της Γης» μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικής Τραπεζικής winbank (https://www.winbank.gr). Για την εβδομάδα Δευτέρα 23 Μαρτίου έως και την Κυριακή 29 Μαρτίου η κεντρική σελίδα της winbank αλλάζει χρώμα και μορφή ώστε να υποστηρίξει την παγκόσμια πρωτοβουλία.”

Tα συμπεράσματα δικά σας.

Η ριζοσπατική οικολογία είναι το μόνο κίνημα που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις στο προβλημά της αυτοκατατροφικής τάσης του καπιταλιστικού συστήματος. Η μαχητική ριζοσπαστική οικολογική δράση δεν έχει δεσμεύσεις από συμφέροντα και εταιρίες και βάζει ζητήματα συνολικής αναθεώρησης του τρόπου ζωής και οργάνωσης των ανθρώπινων κοινωνιών. Πολλοί απ’ τους αγωνιστές των ριζοσπαστικών αυτών οργανώσεων βρίσκονται στη φυλακή ως “οικο-τρομοκράτες”, χωρίς βεβαίως καμιά υποστήριξη από τις δήθεν οικολογικές οργανώσεις και τους δήθεν οικολογικά ευαίσθητους πολίτες και εταιρίες. Όμως, τα κοινωνικά κινήματα δε δημιουργούνται και καθοδηγούνται από “μη” κυβερνητικές οργανώσεις και τηλεοπτικούς σταθμούς εφοπλιστών.

Η αγριότητα είναι εκεί έξω.