Σάββατο 9.5.09 – Χρονικό

Σάββατο 9.5.2009. Η “γνωστή – άγνωστη” φασιστική οργάνωση χρυσή αυγή με την προκάλυψη οργανώσεων πολιτών περιοχών της αθήνας καλεί σε ρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία ομονοίας.

Αυθόρμητα , μέσα στην ίδια ημέρα που δημοσιοποιείται το κάλεσμα των φασιστών , σε απάντηση ανακοινώνονται 4 καλέσματα για αντισυγκεντρώσεις. Τα κυρίαρχα ρεύματα αυτών που καλούσαν σε αντισυγκεντρώσεις ήταν δύο. Των αριστεριστών μαζί με διάφορες κοινότητες μεταναστών και αυτό των αναρχικών.

Με δεδομένη την προστασία των φασιστών από τους μπάτσους, οι μεν πρώτοι έκαναν κάλεσμα στην αρχή πάνω στην πλατεία της ομόνοιας και μετά στην πλατεία κοτζιά και οι δε αναρχικοί από την αρχή στην πλατεία κάννικος. Όσο αφορά για την συγκέντρωση των αριστεριστών δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και πολλά πράγματα όσο αφορά την συγκέντρωση των αναρχικών και την προετοιμασία της έγινε επίσημο κάλεσμα για κουβέντα στο πολυτεχνείο.

Γύρω στης 5 το απόγευμα και ενώ η εκδήλωση των φασιστών ήταν προγραμματισμένη για της 8 στην πλατεία κάννικος βρίσκονταν γύρω στα 200 άτομα από τον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο. Υπήρχαν πληροφορίες ότι πάνω στην πλατεία ομονοίας υπήρχαν ήδη φασίστες. Η προσέγγιση στον χώρο γινόταν με την μέγιστη δυνατή προσοχή αφού και μια τόσο μικρή απόσταση όπως είναι αυτή ανάμεσα στην πλατεία εξαρχείων και την κάννικος σε τέτοιες περιπτώσεις φαντάζει μεγάλη. Όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με φασίστες μπορούν να καταλάβουν τη δυσκολία.

Γύρω στης έξι μια αρκετά μεγάλη δύναμη από μπάτσους με μηχανάκια έκανε την εμφάνισή της στην ακαδημίας, στο ύψος της εμμανουήλ μπενάκη και με κατεύθυνση προς σύνταγμα. Αμέσως όσοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι και αντιλήφθησαν την έστω και από μακριά παρουσία τους στράφηκαν προς τα εκεί. Μετά από λίγο μια άλλη ομάδα ανέβηκε στην συμβολή σόλωνος και πατούσα. Ξαφνικά , ο κόσμος άρχισε να ανεβαίνει από την πλατεία κάννικος. Σε ερώτηση τη συμβαίνει η απάντηση ήταν “μας την πέφτουν”. Πριν από λίγο είχε προηγηθεί μια επίθεση σε τράπεζα. Δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό και ακούστηκαν οι πρώτες κρότου λάμψης. Περισσότερος κόσμος μετακινήθηκε προς τα εξάρχεια. Προς στιγμή αποφασίσαμε να γυρίσουμε στο σημείο. Αμέσως μετά διαπιστώσαμε ότι οι συμπλοκές είχαν ξεκινήσει.

Οι μπάτσοι με μια γενικευμένη επιχείρηση είχαν αρχίσει να απωθούν τους συγκεντρωμένους προς τα εξάρχεια. Προβλήθηκε μια σχετικά επαρκής αντίσταση έτσι ώστε να υπάρξει κάποιος ικανός χρόνος για τον κόσμο να μετακινηθεί. Στην πορεία προς τα εξάρχεια , διμοιρίες εμφανίζονταν και από καποδιστρίου και από σολωμού με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να στραφεί προς το πολυτεχνείο, μια και δεν είχε άλλη επιλογή. Οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν στην πλατεία και την στουρνάρη πλέον. Στις 7 – 8 υπήρχε κόσμος μαζεμένος στην πλατεία, που προσπαθούσε να ανασυνταχθεί σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονταν μέσα στο πολυτεχνείο. Οι προσπάθειες δεν είχαν και μεγάλη επιτυχία αφού οι μπάτσοι έδειχναν όλα και περισσότερο επιθετικοί. Πλέον είχαν φτάσει θεμιστοκλέους και μεταξά. Στην αρχή έμοιαζαν να είναι παθητικοί , έχοντας περισσότερο εκφοβιστικό ρόλο. Όλο αυτό το διάστημα οι συγκρούσεις έξω από το πολυτεχνείο συνεχίζονταν, ενώ η περιοχή των εξαρχείων ήταν αποκλεισμένη σχεδόν από παντού. Μόνο από την πίσω πλευρά μπορούσε να έρθει κάποιος. Οι μπάτσοι έκαναν αντεπίθεση. Ο κόσμος κατευθύνθηκε προς τσαμαδού και οικονόμου. Η επέλασή τους σταμάτησε όταν στην αρχή του πεζόδρομου στην τσαμαδού έκαναν τη σύλληψη που ήθελαν.

Γύρισαν πίσω. Και μετά από λίγο αποχώρησαν εντελώς. Αποχώρησαν ακόμα και από το χώρο του πολυτεχνείου. Όσοι βρίσκονταν μέσα ανέβηκαν προς την πλατεία. Όλη αυτήν την ώρα φυσικά κανείς δεν είχε ενημέρωση για το τι συνέβαινε με τους φασίστες.

Το κράτος είχε πετύχει αυτά που ήθελε. 1. Για άλλη μια φορά είχε αποπροσανατολίσει το κεντρικό θέμα. 2. Οι αναρχικοί για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν ως οι κακοί. 3. Για άλλη μια φορά τέθηκε ζήτημα ασύλου. 4. Η μοναδική σύλληψη που έγινε είναι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. 5. Κανένας σχεδόν δεν ασχολήθηκε με όσα έκαναν οι φασίστες πάνω στην πλατεία αλλά και μετά. 6. Η μολότοφ για άλλη μια αποδείχτηκε ότι είναι πιο πιασάρικο θέμα για το μμε από ένα scin head που κρατάει μια ελληνική σημαία. Καταστροφή περιουσίας vs Ιδεολογία. Άλλη μια νίκη του νεοφιλελεύθερου πνεύματος.

Αυτά σαν ένα μικρό χρονικό του σαββάτου ιδωμένο από το μάτια του γράφοντα και μόνο.