ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Το Ισραήλ συνέχισε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, οι οποίες έχουν προκαλέσει ως τώρα σχεδόν 300 νεκρούς, και έδωσε το πράσινο φως για την επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων ενόψει μιας ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης.

Η ισραηλινή επιχείρηση, η σφοδρότητα της οποίας είναι πρωτοφανής από το 1967 που το Ισραήλ κατέλαβε τα παλαιστινιακά εδάφη, έχει στόχο σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος να βάλει τέλος στα πυρά ρουκετών εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι επιδρομές, που ξεκίνησαν το Σάββατο, στοίχισαν τη ζωή σε 296 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αστυνομικοί της Χαμάς. Περισσότεροι από 600 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η αμερικανική κυβέρνηση πήρε καθαρά θέση υπέρ (τι άλλο θα περίμενε κανένας άλλωστε) των επιθέσεων. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίζοντας το ρόλο του πιλάτου κρατούν αποστάσεις και από τις δύο πλευρές.

Η βαρβαρότητα και το μίσος σε όλο του το μεγαλείο. Ο καθένας από τους ισχυρούς δέχεται τις μαζικές δολοφονίες ξέροντας ότι κάποια στιγμή θα το κάνει και αυτός. Σιωπηλή συμφωνία σε ένα έγκλημα που συνεχίζεται χρόνια τώρα.

Όλα αυτά γίνονται και στη χώρα μας προσπαθούν ακόμα να εξοστρακίσουν τη σκέψη στον καταναλωτισμό και το «πνεύμα των χριστουγέννων». Ακόμη προσπαθούν να εξηγήσουν και να ψελλίσουν τη λέξη εξέγερση. Προσπαθούν να ερμηνεύσουν την αντίδραση. Μια απλή μάτια στο τι γίνεται γύρω μας μπορεί να δώσει στον καθένα τις απαντήσεις που χρειάζεται.

Οι φυσικές, οι ψυχολογικές και οι πνευματικές δολοφονίες εξακολουθούν καθημερινά. Το κράτος όπου και αν αυτό βρίσκεται χρησιμοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς καταστολής και επιβολής. Τα συμφέροντα είναι παντού τα ίδια. Η αυτοδιάθεση και το δικαίωμα στην ελευθερία εξακολουθούν να προβάλλονται από τα μέσα σαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Η συνενοχή είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Η προσπάθεια για καταστολή δεν θα περάσει. Για άλλη μια φορά στο δρόμο θα δοθούν οι απαντήσεις. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας εναντίων τους.