Όχι για μένα… για τη φουκαριάρα τη μάνα μου

Η κρίση απλώνεται στους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας.

«Την Πέμπτη η Microsoft ανακοίνωσε μείωση κερδών για το β’ 3μηνο της χρήσης και 5.000 απολύσεις προσωπικού για να μειώσει το κόστος. Τα κέρδη της ήταν 4,17 δισ. δολ. από 4,71 ένα χρόνο πριν, μειωμένα κατά 11%.
Η αναλύτρια της UBS, Χίδερ Βελίνι, εκτιμά ότι η μείωση προσωπικού θα είναι 20.000-30.000 άτομα το 2009.
Η εταιρεία απασχολεί συνολικά 94.286 υπαλλήλους, σημειώνοντας αύξηση 55% από το 2005.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λογισμικού στον κόσμο αντιμετωπίζει τη μείωση της ζήτησης με τα κλασσικά εργαλεία των περικοπών»
.
Ημερησία

Αναμφισβήτητα η κρίση προχωρά. Πάραυτα  μιλάμε στα όρια της υποκρισίας, αν δε υπολογίσουμε την τοξικότητα του ζητήματος. Τη στιγμή που οι τράπεζες παίρνουν δωράκια από το κράτος, από τους υπόλοιπους ζητείται λιτότητα και υπομονή.  Η   Microsoft κερδίζει 4, 17 δολάρια το χρόνο αλλά επειδή παρουσιάζει μείωση των κερδών (!) εκτιμάται ότι θα απολύσει είκοσι με τριάντα χιλιάδες  άτομα.  Καθαρή υποκρισία. Προφανώς όλοι αυτοί, επειδή είναι φτωχοί, είναι αναλώσιμοι και δεν αξίζουν κάτι παραπάνω  περά από αυτό.

Το ζήτημα δεν είναι απλώς ότι αυτοί θα χάσουν τη δουλεία τους μόνο. Το θέμα είναι πως στην αστική δημοκρατία η ισότητα είναι σύντομο ανέκδοτο. Σε ένα οικονομικό σύστημα ,οι σύγχρονοι σκλάβοι δεν λείπουν. Οι τελευταίοι φορούν τα δεσμά της μισθωτής εργασίας, και τους έχει δοθεί το προνόμιο να ψηφίζουν τους ηγέτες τους.
Κάποιοι θα  ζουν πλουσιοπάροχα με όλα τα προνόμια και  οι άλλοι ας παν να πνίγουν. Όποιος δεν είναι σίγουρος για αυτό, ας δει τα δακρύβρεχτα πρόσωπα για τον απαχθέντα εφοπλιστή σε σύγκριση με την ύποπτη σιωπή για την μετανάστρια που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Η υποκρισία είναι ξεκάθαρη ξανά. Πάραυτα η επιλογή είναι σαφής… Ή ανέχεσαι και σιωπάς για ότι συμβαίνει γύρω σου  ή προσπαθεις να διαφυλαξεις την αξιοπρέπειά σου. «…the rest is silence»