Οσμή τρομοκρατών από… το μέλλον

Σύστημα ανίχνευσης και αναγνώρισης οσμών των τρομοκρατών ή των υποψήφιων για τρομοκρατικές ενέργειες, επεξεργάζονται επιστημονικές ομάδες για λογαριασμό των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τimes του Λονδίνου.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ήδη έχει ζητήσει από ειδικούς να κατασκευάσουν τη “μύτη ανιχνευτή”, σύστημα που σε πρώτο στάδιο θα τοποθετηθεί σε αεροδρόμια, η οποία θα μπορεί να απομονώνει και να αναγνωρίζει την έντονη μυρωδιά της αδρεναλίνης, προκειμένου να εντοπίζονται οι επιβάτες εκείνοι που έχουν ένοχη συνείδηση, φόβο ή εκνευρισμό.

Το σκεπτικό για την ανάπτυξη μια τέτοιας μεθόδου, βασίζεται στο γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος έχει εκτός από τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία ως γνωστόν είναι μοναδικά για τον καθένα και αποτυπώματα οσμής.

Ήδη, το διεθνές πανεπιστήμιο της Φλόριδα, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κένεθ Φούρτον, έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων από οσμές. Η τεχνολογία έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να ταυτοποιήσει ανθρώπινες οσμές με βάση τη φυλή, την ηλικία και το περιβάλλον. Το επόμενο βήμα θα είναι να μπορούν οι αρχές ασφαλείας να γνωρίζουν από τον τόπο του εγκλήματος αν ο δράστης είναι λευκός ή άλλου χρώματος, μικρός ή μεγάλος, ή ακόμα τι έφαγε για τελευταία φορά.

Το φιλόδοξο σχέδιο των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας είναι η δημιουργία μια βάσης δεδομένων από μυρωδιές που έχουν συλλεχθεί σε σημεία εγκληματικών ενεργειών και η οποία, κάποια στιγμή, θα γίνεται δεκτή στα δικαστήρια ως πειστήριο ενοχής, όπως συμβαίνει με το DNA ή τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ωστόσο τα λαγωνικά από το μέλλον θα πρέπει να μπορούν να διαχωρίζουν τις φυσικές οσμές από τις κολώνιες ή τα αρώματα που παρεμβάλλονται στις μυρωδιές που εκκρίνονται από την ανάπτυξη των διαφόρων συναισθημάτων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=31159