Υπόθεση Αλέξη Γρηγορόπουλου – Ενημέρωση

Οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης παραπέμφθηκαν οριστικά σε δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον περασμένο Δεκέμβριο, στα Εξάρχεια. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (για τον Επ. Κορκονέα) και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (για τον Β. Σαραλιώτη).

Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών απέρριψε την έφεση των κατηγορουμένων κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του πρωτοβάθμιου συμβουλίου. Ως εκ τούτου, οι τελευταίοι βρίσκονται προ των πυλών του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

«Η ενσυνείδητη αδιαφορία που επέδειξε σε συνδυασμό με την σκόπευση που προηγήθηκε αδιακρίτως προς το πλήθος των συγκεντρωμένων πυροβολισμών, καταδεικνύει ότι, ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του την θανάτωση κάποιων από τα άτομα, δεν απώθησε από τη συνείδηση του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος αλλά επιδοκίμασε την θανάτωση προσώπου», τονίζουν οι τρεις αρμόδιοι δικαστές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν εντελώς αδικαιολόγητη τη χρήση πυροβόλου όπλου εκ μέρους του Επ. Κορκονέα.

Ευθύνες επιρρίπτονται και στο Β. Σαραλιώτη (απέρριψαν, το αίτημα για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους). Το Συμβούλιο Εφετών επισημαίνει: «Η συμπεριφορά του δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία καθώς και αυτός αγνόησε την εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης. Η παρουσία του δεν ήταν παθητική αλλά ενεργητική και με εμφανή τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυτονομία σκέψης και διακριτή πρωτοβουλία στη λήψη των αποφάσεων. Ενώ είχε επίγνωση της κατάστασης και της επικινδυνότητας που ενείχε η χρήση όπλων υπό αυτές τις συνθήκες όχι μόνο δεν απέτρεψε τον συνάδελφο του από την επίμεμπτη ενέργεια, αλλά διατήρησε τη θέση του παραπλεύρως αυτού, έχοντας μάλιστα θέσει το χέρι του στη θήκη του όπλου που έφερε ενώ είχε χαρακτηριστική στάση ετοιμότητας και επίδειξης ισχύος».

http://www.tvxs.gr/v18874