Κάρλος Τζουλιάνι – Δίκη

 

Σε “Νόμιμη Άμυνα” βρισκόταν ο αστυνομικός Μάριο Πλακανίκα όταν σκότωσε τον Κάρλο Τζουλιάνι στις διαδηλώσεις του 2001 καρά της συνόδου G8 στη Γένοβα, έκρινε το ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Παράλληλα όμως επιδίκασε αποζημίωση 40.000 ευρώ στην οικογένεια του νεαρού διαδηλωτή, με το σκεπτικό ότι το ιταλικό κράτος όφειλε να ερευνήσει αν υπήρξε κακός αστυνομικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των διαδιλώσεων στο διεθνές forum.

Σε ό,τι αφορά τη θανάτωση του 20χρονου Τζουλιάνι, οι Ευρωπαίοι δικαστές έκαναν δεκτή την εκδοχή της ιταλικής αστυνομίας, ότι το όργανό της δεν κατέφυγε σε υπερβολική χρήση βίας, αλλά θεώρησε ότι διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.
Ο πατέρας του άτυχου διαδηλωτή, Τζουλιάνο Τζουλιάνι , χαρακτήρισε θετική την απόφαση σε ό,τι αφορά το σκέλος της αμέλειας του ιταλικού κράτους να ερευνήσει αν ο θάνατος του γιου του υπήρξε προϊόν κακού σχεδιασμού, για τον οποίο ευθύνονται συγκεκριμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τόνισε όμως ότι θα ασκήσει προσφυγή κατά της «αθώωσης» του Πλακανίκα, δεδομένου ότι υπήρξαν μαρτυρίες ότι ο αστυνομικός και οι συνάδελφοί του μετακίνησαν βίαια το νεκρό σώμα του γιου του για να φανεί ότι η θανατηφόρα σφαίρα προήλθε από εξοστρακισμό.

«Η απόφαση δείχνει ότι υπήρξε πολιτική βούληση πίσω από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων στη Γένοβα. Αλλωστε και το ιταλικό δικαστήριο δέχτηκε στη δίκη των 25 διαδηλωτών ότι η αντίδρασή τους υπήρξε προϊόν της αδικαιολόγητα βίαιης συμπεριφοράς των οργάνων της τάξης», είπε o Τζ. Τζουλιάνι.

http://www.ethnos.gr/