ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΓΑΝΗΣ Εξέγερση στο κολαστήριο

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όταν όλα τα φώτα είχαν στραφεί στις συνθήκες που επικρατούσαν στο Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών της Παγανής, οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών δρομολόγησαν σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση άμεσες λύσεις κυρίως αποσυμφόρησής του.

Μέρες μετά οι αρμόδιοι αναχώρησαν για τις εκλογικές τους περιφέρειες εγκαταλείποντας κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού τα κέντρα κράτησης. Προπάντων αυτό της Μυτιλήνης που έχει προδιαγραφές (ο Θεός να τις κάνει τέτοιες) για 300 το πολύ άτομα, χθες όμως ξεσηκώθηκαν οι περισσότεροι από 800 κρατούμενοι.

Παραβίασαν τις πόρτες, κατέλαβαν κάθε ελεύθερο χώρο, κατέστρεψαν και έκαψαν κάθε τι μέσα στο κολαστήριό τους. Οι μικροεξεγέρσεις είχαν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή. Η παρατεταμένη κράτηση σχεδόν 800 ατόμων σε άθλιες συνθήκες, μια και εδώ και καιρό, όπως καταγγέλλεται ούτε καν προαυλίζονται, ήταν αρκετή για να ξεχειλίσει η αγανάκτηση.

Φωτιές

Οι ανήλικοι από τον θάλαμο του πάνω ορόφου έσπασαν τα κάγκελα των παραθύρων και βγήκαν στην ταράτσα βάζοντας φωτιές σε σκουπίδια, στρώματα και ό,τι άλλο έβρισκαν μέσα στους θαλάμους τους. Οι αντιδράσεις με φωτιές συνεχίστηκαν και στους πίσω θαλάμους όπου οι μετανάστες έσπασαν ό,τι έβρισκαν και έσπρωχναν και χτυπούσαν με δύναμη τις σιδερένιες πόρτες ώσπου τελικά τις παραβίασαν καταλαμβάνοντας τον αύλειο χώρο. Μοναδικό αίτημά τους, η άμεση απελευθέρωσή τους μια και πολλοί από αυτούς έχουν συμπληρώσει πολλές μέρες κράτησης.

«Τους λέω, λέει ένας Παλαιστίνιος από τους εξεγερμένους, ότι είμαι μεγάλος (σ.σ. ενήλικας) και εκείνοι μου λένε “όχι δεν είσαι” τους λέω ότι είμαι 24 ημέρες εδώ και μου λένε ότι δεν είμαι. Τους λέμε ότι το νερό δεν είναι καθαρό και μας λένε ότι είναι καθαρό. Πονάει η κοιλιά μας και φωνάζουμε για γιατρό και λένε ότι δεν είμαστε άρρωστοι. Είμαι τρελός; Είμαστε όλοι τρελοί;».

Βρώμικο νερό

Ενας άλλος Αφγανός υποστηρίζει ότι «στους θαλάμους υπάρχει παντού βρωμιά, το νερό είναι βρώμικο. Μας λένε πως μας δίνουν στέγη και φαγητό και γιατί διαμαρτυρόμαστε. Δεν θέλω φαγητό, θέλω χαρτιά για να φύγω από τη χώρα».

Ας σημειωθεί ότι χθες κι ενώ το Κέντρο Κράτησης ήταν επί δίωρο στα χέρια των κρατουμένων, ένα λεωφορείο των αστικών ΚΤΕΛ μετέφερε και άλλους μετανάστες (οικογένειες με γυναίκες και μικρά παιδιά) που μόλις είχαν φτάσει στο νησί. Κάποιοι -ποιοι άραγε;- είχαν τη φαεινή ιδέα να μεταφέρουν νέους μετανάστες σε ένα Κέντρο Κράτησης που βρισκόταν… υπό κατάληψη! Απίστευτες καταστάσεις που, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και όχι μόνο των παράνομων μεταναστών αλλά κυρίως της διαχείρισής τους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ το Κέντρο της Παγανής παρέμενε στα χέρια των μεταναστών αν και περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=85105