Σάρωμα φύλλων λωτού από ριπή ανέμου

Η γυναίκα που κρατά το λάβαρο της γαλλικής επανάστασης περιστοιχίζεται από οπλισμένους άνδρες. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οποιαδήποτε κοινωνική κατάκτηση, για την οποία μπορούμε να μιλήσουμε, είναι βουτηγμένη στο αίμα. Καμία ελευθερία, κανένα δικαίωμα δεν ήρθε με ειρηνικά μέσα και διαδικασίες κοινωνικής ειρήνης.

Πλέον θεωρείται δικαίωμα να είσαι ελεύθερος να λες τη γνώμη σου. Η αστική ολιγαρχία, επενδύοντας στη μονάδα και το αποσπασμένο και ταυτόχρονα στερώντας τη θέαση της καθολικής παράστασης του κόσμου, δώρισε στο υποκείμενο το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του. Μια γνώμη που οφείλει να είναι κοινή, να χειραγωγείται από μέσα μαζικής χειραγώγησης και να διαμεσολαβείται από χρηματικά αντίτιμα.

Πάραυτα, η ελευθερία του λόγου, ενώ παραμένει μια επί-φαινομενικότητα, παραμένει επίσης και μια κοινωνική κατάκτηση για την οποία έχει χυθεί πολύ αίμα. Το ζήτημα δεν είναι να την υπερασπιστούμε αλλά να ζητήσουμε την ολοκλήρωση της σαν έννοια και σαν κοινωνική συνθήκη.

Τα πανεπιστήμια στη θεωρητική τους βάση πρεσβεύουν την ελευθερία του λόγου και ταυτόγχρονα είναι οι θεματοφύλακές της. Ενώ η γνώση είναι κοινωνικό αγαθό, στη σύγχρονη καπιταλιστική συνθήκη είναι προσοδοφόρο εμπόρευμα. Ένα εμπόρευμα με υψηλή άξια. Πάραυτα, δεν δέχεται περιορισμούς στην προώθηση της γνώσης στο κοινωνικό σώμα και στην ελεύθερη ανάπτυξη της πρώτης από την τελευταία. Τουλάχιστον στη θεωρητική του βάση.

Τελευταία παρακολουθούμε οπαδούς ολοκληρωτικών καθεστώτων και υπερεθνικών τερατουργημάτων να ωρύονται για τους κινηματικούς server που υπάρχουν στα πανεπιστήμια. Οι υπερασπιστές της εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο μιλούν
για ελευθερία του λόγου! Αυτό δεν αποτελεί μόνο ύβρη αλλά και ξεκάθαρη υποκρισία. Επιπλέον, θεωρούμε τους τελευταίους υπευθύνους για τις γενοκτονίες, τα πογκρόμ και τα ρατσιστικά φρονήματα. Συνεχιστές ακροδεξιών πεποιθήσεων φορούν το προσωπείο του δημοκράτη. Καθαρή υποκρισία!

Πάραυτα, αν θεωρούμε τους τελευταίους απολιθώματα ναζιστικών κατάλοιπων, όσοι συναινούν στις επιταγές τους είναι συνένοχοι και προφανώς υποκριτές όταν προασπίζονται την ελευθερία του λόγου. Το ζήτημα δεν είναι να αρκεστούμε στο μερικό και το αποσπασμένο αλλά να απαιτήσουμε ακόμα περισσότερα. Δεν μας αρκεί αυτή η μορφή της ελευθερίας του λόγου που είναι και ψευδής. Αναζητούμε την κοινωνική της ολοκλήρωση. Τα πανεπιστήμια δεν είναι τυχαίος χώρος φιλοξενίας τέτοιων server. Έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα. Ένα χαρακτήρα που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε εισβολή τανκ σε ελεύθερο χώρο. Είτε αυτή είναι σε πραγματικό επίπεδο είτε είναι σε συμβολικό.

cybrigade.org