Μ–πασοκική λογική και παρενέργειες

Τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις φασιστικών ομάδων έχουν αρχίσει να πληθαίνουν επικίνδυνα. Ο καινούργιος μπατσο-υπουργός, θέλοντας να επιδείξει περίσσια τόλμη και αποφασιστικότητα, σαν πρώτη πράξη του επέλεξε να στοχοποιήσει την περιοχή των Εξαρχείων. Διακήρυσσε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα επιβάλλει την τάξη παντού, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές αυτόνομες, ότι αυτός πλέον έρχεται να επιβάλλει μια καινούργια σειρά στα πράγματα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να βλέπουμε πάνοπλους μπάτσους να περιφέρονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων ζητώντας προσωπικά στοιχεία, κάνοντας προσαγωγές σε όποιον δεν τους άρεσε το πρόσωπο ή η εμφάνισή του, παρενοχλώντας λεκτικά με σεξιστικού περιεχομένου σχόλια όποια κοπέλα περνούσε από μπροστά τους κτλ. Φυσικά πάντα φρόντιζαν να επιδεικνύουν τα όπλα τους ακόμα και στο σημείο που, σχεδόν ένα χρόνο πριν, ο συνάδελφός τους Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Ταυτόχρονα, τα καθεστωτικά μέσα και το σύνολο των ρουφιανοδημοσιαγράφων δεν έχασαν την ευκαιρία. Για άλλη μια φορά όταν συνέβαιναν όλα τα παραπάνω σιωπούσαν εκκωφαντικά. Από την άλλη μεριά δεν έχασαν την ευκαιρία να συνδέσουν με κάθε τρόπο την καλούμενη «εγχώρια τρομοκρατία» με τον ποινικό χώρο και κατόπιν με τον αντιεξουσιαστικό. Εμφανίζουν σαν αδίστακτους τρομοκράτες – δολοφόνους άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας. Λογική στους συνειρμούς δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει αφού πίσω από όλα τα δημοσιεύματα είναι “καλά πληροφορημένες πηγές” (βλέπε ασφάλεια) οι οποίες διαρρέουν πληροφορίες που εξυπηρετούν πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς αλλά κυρίως στη διαμόρφωση κλίματος κοινωνικής νομιμοποίησης των πολιτικών διώξεων.

Με αιχμή το επιχείρημα ότι οι μπάτσοι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που απλά δουλεύουν, οι εγκέφαλοι της ασφάλειας και τα όργανά τους οι δημοσιογράφοι φροντίζουν να διαμορφώσουν με τέτοιο τρόπο τη συνείδηση της κοινωνίας ώστε να μπορούν να αποκρούσουν επικοινωνιακά όλα τα αίσχη που σχεδιάζουν να κάνουν σε ενδεχόμενες εκδηλώσεις το Δεκέμβρη ή ακόμα και για ότι συμβεί στη δίκη του δολοφόνου Επαμ. Κορκονέα.

Παράλληλα, τα φασιστοειδή και η political correct πτέρυγά τους το ΛΑΟΣ, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, συνεχίσουν την προπαγάνδα τους εναντίων των πολιτικών προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Δεν μένουν όμως μόνο εκεί. Με αφορμή την παραπάνω πολιτική πρακτική του Κράτους απροκάλυπτα χρησιμοποιούν φυσική βία ατόμων που ανήκουν στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο και εναντίων προσφύγων – μεταναστών.

Η συνεχής στοχοποίηση και προσπάθεια αποπολιτικοποίησης από την πλευρά του Κράτους της δράσης των Εξαρχείων έχει προετοιμάσει το έδαφος σε όλους τους αυτόκλητους υπερασπιστές του κράτους να δράσουν ανενόχλητοι. Κινήσεις μελών φασιστικών ομάδων εναντίων συντρόφων ταυτίζονται με την δράση των μπάτσων που λειτουργούν νόμιμα όταν χρησιμοποιούν βία. Οι δράση τους φαίνεται ότι είναι συμπληρωματική (δεν αποκλίνει και πολύ από την αλήθεια αυτή η άποψη) άρα και νόμιμη.

Το Κράτος και όλοι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του αστικού δικαίου έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ να πείσουν ότι δουλεύουν προς την κατεύθυνση της προάσπισης δικαιωμάτων της κοινωνίας. Τα δικαιώματα που έρχονται να υπερασπιστούν είναι αυτά που οι ίδιοι κρίνουν ότι ορίζουν τα όρια της προσωπικής ελευθερίας.

Η προσωπική ελευθερία και ο αυτοπροσδιορισμός όμως δεν ορίζονται από κανένα νόμο και από καμία αστική ηθική. Οι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί βίας θα μας βρουν μπροστά τους. Είμαστε και θα είμαστε στο δρόμο και ποτέ σε κάποιο τηλεοπτικό “παράθυρο”. Τα πραγματικά δελτία ειδήσεων είναι αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στο δρόμο και όχι αυτά που κατασκευάζονται σε studio ή σε κάποιο όροφο της Λ. Αλεξάνδρας.

Η απλή πρακτική και συνέπεια ανάμεσα στο λόγο και τη δράση είναι ικανή να νικήσει όλα τα κατασκευασμένα επιχειρήματα και εντυπώσεις.

Ο πραγματικός εχθρός φοράει στολή και γραβάτα. Ο πραγματικός εχθρός προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από σύμβολα (σημαίες, σταυρούς, μισοφέγγαρο). Ο πραγματικός εχθρός προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει την καλοσύνη του κάνοντάς σε “νόμιμο”. Ο πραγματικός εχθρός τρομοκρατεί με την εικόνα και την αποκλειστική είδηση. Ο πραγματικός εχθρός φροντίζει να σου δείξει τα πάντα από την τηλεόραση έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να προσπαθήσεις να ζήσεις. Ο πραγματικός εχθρός προσπαθεί να σε κάνει φοβισμένο.

Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε υποχείρια της σκέψης και της λογικής τους. Δεν πρόκειται ποτέ να φοβηθούμε τον άνθρωπο.

Στόχος είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου από όλα τα κοινωνικά κατασκευάσματα που τον φυλακίζουν και τον κάνουν να φοβάται.