Σε απεργία πείνας οι κρατούμενοι από τη Δευτέρα

Σε αποχή συσσιτίου και απεργία πείνας κατεβαίνουν από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 οι κρατούμενοι σε όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας, όπως είχαν προειδοποιήσει εδώ και τρεις εβδομάδες, διεκδικώντας την ικανοποίηση 16 συγκεκριμένων αιτημάτων τους.

Ζητούν, ανάμεσα στ’ άλλα, κατάργηση των πειθαρχικών ποινών, μείωση του ορίου έκτισης της ποινής για την υφ’ όρων απόλυση, αποσυμφόρηση των φυλακών, να σταματήσει η κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης, κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, μείωση της «οροφής» των 25 ετών, χορήγηση αδειών, αναστολών με μόνο κριτήριο τις προϋποθέσεις του νόμου, θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, βελτίωση των συνθήκων υγιεινής, των όρων επισκεπτηρίου, εξανθρωπισμό των συνθηκών μεταγωγών (εδώ: όλα τα αιτήματα).

Ηδη όμως, επιχειρείται η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας στις φυλακές με μαζικές μεταγωγές, απειλές και αιφνιδιαστικές εφόδους στα κελιά, με στόχο να καμφεί το ηθικό των κρατούμενων, που ωστόσο «είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τον πιο μαζικό τρόπο στην απεργία πείνας, διεκδικώντας τα αυτονόητα». Την Πέμπτη 30/10 έγινε μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης στις φυλακές Διαβατών. Aπό τη Δευτέρα θα λειτουργεί και περίπτερο ενημέρωσης στα Προπύλαια.

Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων – keli.gr