Η εργοδοσία τρομοκρατεί

Πριν λίγο καιρό, στις μέρες αγάπης της χριστιανοσύνης, ένα ακόμη γεγονός ήρθε να ταράξει τα νηφάλια νερά των Xριστουγέννων. Μπράβοι εκτέλεσαν την παραγγελία των εργολάβων της ΟΙΚΟΜΕΤ, επιτιθέμενοι με βιτριόλι στη γνωστή συνδικαλίστρια γραμματέα του συλλόγου καθαριστριών Aττικής κ. Κούνεβα. Το αποτέλεσμα; H κ. Κούνεβα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας χάσει το ένα της μάτι και με βλάβες σε εσωτερικά όργανα λόγω της κατάποσης του οξέως.

Η μαφιόζικη αυτή επίθεση δεν ήρθε έτσι ξαφνικά, ούτε ήταν αποτέλεσμα άλλων προσωπικών αιτιών όπως ακούστηκε μέσω κάποιων άθλιων ψιθύρων. Είχε προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της (καθαρίστρια και η ίδια) και η δυσμενής της μετάθεση. Ακολούθησαν απειλές εναντίoν της, απειλές αν δεν σταματούσε τις ενοχλητικές της, για την εργοδοσία, δραστηριότητες, αλλά η ίδια δεν έκανε την επιλογή που θέλανε και το πλήρωσε ακριβά.

Το κουβάρι της ιστορίας ακόμη ξετυλίγεται, δεν πρόκειται να τελειώσει τίποτα έτσι απλά και σύντομα. Γιατί όμως παλεύει η κ. Κούνεβα και οι άλλες γυναίκες καθαρίστριες; Τί είναι αυτό που τις κρατά όρθιες με αξιοπρέπεια που δε λένε να χάσουν; Έχει αναρωτηθεί κανείς μας τί σημαίνει να δουλεύεις σε συνεργείο καθαρισμού; Ας ρίξουμε μια ματιά:

* αναγκάζεσαι να υπογράφεις πως δουλεύεις 4μιση ώρες αντί για 6 ώστε να μη σου πληρώνουν βαρέα και ανθυγιεινά.
* οι υπερωρίες πάνε σύννεφο σε αντίθεση με τις πληρωμές σου.
* η υπογραφή της σύμβασης εργασίας σου συνοδεύεται από χαρτί εθελουσίας εξόδου (αν δε θες υπάρχουν και άλλες στην ουρά).
* οι νόμιμες άδειες συχνά πυκνά δε συνοδεύονται από την αντίστοιχη πληρωμή.
* σήμερα έχεις αυτόν αφεντικό, αύριο κάποιον άλλον και δε σου πέφτει λόγος. Είσαι ενοικιαζόμενη εργάτρια και δουλειά σου είναι να δουλεύεις και μόνο, όχι να ρωτάς.
* υπό την απειλή της απόλυσης αναγκάζεσαι να υπογράψεις πως πήρες το δώρο που δεν είδες ποτέ.
* τα αφεντικά σου δηλώνουν πλασματικές ώρες εργασίας ώστε να τσεπώνουν τα λεφτά του κοσμάκη από τις συμβάσεις με δημόσιους φορείς.
* όταν φτάσεις στο αμήν και ρωτήσεις σχετικά με το υπογεγραμμένο εργασιακό καθεστώς από τους εργολάβους, μαθαίνεις πως πρόκειται για… προσωπικά δεδομένα(!!!) οπότε δεν μπορείς να δεις οτιδήποτε σχετικά με αυτό.
* η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι ηθελημένα μετανάστες με πράσινη κάρτα ώστε υπό την απειλή της απέλασης να φοβούνται να αντιδράσουν.
* οι βασικοί κανόνες υγιεινής και πρόληψης δεν τηρούνται με αποτέλεσμα κρούσματα καρκίνου και αναπνευστικών προβλημάτων από τα χημικά και πληθώρα “ατυχημάτων” κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Ο αστικός πολιτισμός σε όλο του το μεγαλείο, ο εργασιακός μεσαίωνας σε πλήρη εφαρμογή. Δίπλα μας, κάθε μέρα που παίρνουμε τον ηλεκτρικό, που πετάμε τα σκουπίδια μας στις σχολές και στις δημόσιες υπηρεσίες. Δίπλα μας εξελισσόταν ένα δράμα για εκατοντάδες γυναίκες τόσο καιρό, αλλά χρειάστηκε ένα τόσο τραγικό περιστατικό για να στρέψουμε τα μάτια μας προς τα εκεί και να οργιστούμε για το αυτονόητο.

Έχετε το νου σας κ. Οικονομάκη και λοιποί σωματέμποροι των συνεργείων καθαριότητας… η υπομονή εξαντλήθηκε!