Αποστολή Παραπλάνηση!

Δεν ξέρω αν αυτά που θα ακολουθήσουν ανήκουν πραγματικά στην κατηγορία χιούμορ ή στην κατηγορία πολιτική – κοινωνία όπου και τα κατατάσσω μια και αποτελούν κομμάτι μιας πραγματικότητας. Της πραγματικότητας του κομματικού ανταγωνισμού και της διεκδίκησης μιας καρέκλας. Κομμάτι στο σκηνικό της κοροϊδίας του “μέσου” ψηφοφόρου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από οδηγίες για το χειρισμό των τηλεφωνημάτων σε πολιτικά γραφεία:

1. Κάθε τηλεφώνημα που δέχεται ένας πολιτικός στο γραφείο του είναι μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσει την πρώτη εντύπωση, δίνοντας πρώτιστα την αίσθηση σεβασμού και αξιοπιστίας στο πρόσωπό που του τηλεφωνεί.

Για να αποφύγετε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Οι συνεργάτες σας δε θα πρέπει να δίνουν την εντύπωση σε αυτόν που τηλεφωνεί ότι πνίγονται στη δουλειά, ότι του κάνουν χάρη που του απαντούν ή ότι τους διέκοψε από κάτι σημαντικό.

2. Καθοδηγήστε τους συνεργάτες σας να φέρονται με ιδιαίτερη ευγένεια στον άγνωστο πολίτη – ψηφοφόρο που σα τηλεφωνεί να νιώσει σημαντικός, ιδιαίτερα αν είναι γνωστός του γραφείου σας. Φράσεις , όπως “που χαθήκατε; Χθες μόλις μιλούσαμε με το βουλευτή για εσάς” ή “είχαμε στο πρόγραμμα να σας τηλεφωνήσουμε” κτλ, φράσεις που κάνουν τον πολίτη να νοιώσει μέρος του στενού περιβάλλοντός σας.

3. Στα δύσκολα ερωτήματα, οι συνεργάτες θα πρέπει να απαντούν με διπλωματία. Θα γνωρίζετε ήδη ότι τα περισσότερα αιτήματα πολιτών είναι ή παράνομα ή περίεργα και δύσκολο να ικανοποιηθούν, αφού για τα νόμιμα και λογικά αιτήματα έχουν άλλες διεξόδους για να τα λύσουν. Δώστε , λοιπόν, διπλωματικές λύσεις του τύπου “είναι δύσκολο, όμως θα εξετάσουμε αν γίνεται” ή “μας βάζετε δύσκολα, αλλά θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται και θα σας ενημερώσουμε”.

Αυτές είναι μόνο μερίκες από τις οδηγίες όπου συγκεκριμένη εταιρία “πολιτικών διεκπεραιώσεων”  δίνει αλλά και αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας σε πολιτικά γραφεία.  Μάλιστα στο βιογραφικό της αναφέρει και συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών που έχει αναλάβει.

Η πολιτική είναι μια εργολαβία με μοναδικό σκοπό το προσωπικό όφελος. Το τίμημα δεν ενοχλεί κανέναν. Σημασία έχει ο σκοπός και όχι ο τρόπος με τον οποίο αυτός θα επιτευχθεί. Ο κάθε φελλός με το ψώνιο του πολιτικού μπορεί χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εργαλείο να πετύχει αυτό που θέλει. Επίσης καταλαβαίνουμε όλοι το κόστος που έχει η αγορά μιας τέτοιας εκδούλευσης και πως κάποιος που κάνει τόσα πολλά έξοδα θα πρέπει να έχει και το ανάλογο κέρδος για να κάνει απόσβεση.

Τα πρόβατα είναι πολύ εύκολο να τα χειριστεί κάποιος και όπως βλέπουμε κάπως έτσι αντιμετωπίζονται οι πολίτες (πελάτες) ψηφοφόροι. Με τις κατάλληλες οδηγίες όλα μπορούν να γίνουν. Το θέμα δεν είναι μα μην λές ψέματα αλλά να ξέρεις πως να τα πείς. Δεν κοροϊδεύεις, υπόσχεσαι. Εκμεταλλεύεσαι την αδυναμία και το γεγονός ότι ο καθένας είναι ήδη εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα που θα τον οδηγήσει στο εκλογικό αδιέξοδο.

Η αδυναμία των εκλογικών συστημάτων αποδεικνύεται καθημερινά. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και οι θεσμοί της είναι κατασκευές που παγιδεύουν ολοένα και περισσότερο τον καθένα.

Δεν ξεχνάς το ότι βρίσκεσαι σε ένα αδιέξοδο δρόμο όταν αυτός ο δρόμος γίνεται μεγαλύτερος ή κυρτός. Και αυτό γιατί, την πραγματικότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν οι εξουσιαστές, όσο και αν προσπαθούν οι ίδιοι και τα όργανά τους να την διαθλάσουν, έρχεται η στιγμή που τα καπνογόνα τους και οι σφαίρες τους σε κάνουν να την βλέπεις καθαρότερα από κάθε άλλη φορά.