BODIES… Η Έκθεση όταν τα φωτά σβήσουν

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου ξεκινάει η πολυδιαφημισμένη έκθεση με τίτλο «BODIES… Η Έκθεση» στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Τα εκθέματα της έκθεσης είναι «αληθινά ανθρώπινα σώματα που παρουσιάζονται στην ολότητα τους ή ανά μέρη».

«Η εκπαιδευτική σημασία αυτής της έκθεσης είναι ανεκτίμητη» λέει ο Δρ. Roy Glover, Επίτιμος Καθηγητής Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Ιατρικός Διευθύνων Σύμβουλος της έκθεσης. Τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, η τηλεόραση και γενικά το σύνολο των ΜΜΕ  συμφωνούν και επαυξάνουν επαναλαμβάνοντας την ιδία επωδό: Η Έκθεση «BODIES» θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους! Έχει σχεδιαστεί να διαφωτίσει, να παρακινήσει, να γοητεύσει και να εμπνεύσει!

Η έκθεση παρουσιάζεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσουν οι άνθρωποι το σώμα τους και γενικά των εαυτό τους. Είναι όπως λένε μια έκθεση για όλη την οικογένεια που έχει σκοπό να μεταλαμπάδευση την γνώση από τα εργαστήρια στον καθημερινό άνθρωπο. Στην ουσία όμως πρόκειται για άλλη μια φαντασμαγορική έκθεση η οποία είναι αποκομμένη από το όλο και την γνώση αυτού. Είναι μια έκθεση που ποντάρει στα ωμοφαγικά ένστικτα του σύγχρονου ανθρώπου και καλύπτεται πίσω από το πρόσχημα της γνώσης και της ευαισθητοποίησης (διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων). Η γνώση του σώματος και του εαυτού μας προέρχεται μόνο μέσω της βιωμένης εμπειρίας, του πειραματισμού, του παιχνιδιού, της μελέτης, της συναναστροφής  και γενικά της αδιάκοπης αναζήτησης.

Τα ζητήματα όμως που εγείρονται από αυτήν την έκθεση δεν τελειώνουν εδώ. Τα εκθέματα είναι αληθινά σώματα ανθρώπων που είτε ήταν δωρητές σώματος, είτε η σωρός των δεν ζητήθηκε από τους οικείους τους. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια. Ο νόμος απαγορεύει την αποκάλυψη οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με την ταυτότητα των εκθεμάτων και την αιτία του θανάτου», διαβάζουμε στο www.bodiesinathens.gr. «Όλα τα σώματα-εκθέματα αποκτήθηκαν από τα εργαστήρια του Ιατρικού Πανεπιστημίου Dalian Plastination, της Κίνας. Σήμερα, τα ανθρώπινα σώματα που χρησιμοποιούνται από ιατρικές ομάδες στην Κίνα, τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες παγκοσμίως προέρχονται από δωρητές ή είναι σώματα ανθρώπων των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα». Δωρίζει ο Χ, λοιπόν, το σώμα του σε ένα εργαστήριο για χάρη της Επιστήμης (τρομάρα της και του) και αυτό το πουλάει και γίνεται έκθεμα στα τσιγκέλια κάποιου μεγαλοχασάπη. Αν πάλι αυτός ο Χ δεν είναι «υπερκοινωνικοποιημένος», δεν έχει τον ευγενή πόθο ακόμα ως νεκρός να είναι χρήσιμος σε αυτήν τη κοινωνία αλλά ζει απομονωμένος χωρίς να τον αναζητήσει κανείς ή έχει την ατυχία για τον οποιοδήποτε λόγω να μην εξακριβωθεί η ταυτότητα του όταν πεθάνει, το κουφάρι του πάλι κινδυνεύει να γίνει φανταχτερό εμπόρευμα.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μεγάλο παζάρι, για μια  αγορά ανθρωπίνων σωμάτων που επειδή δεν έχει αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ακόμα λειτουργεί με πλαγίους τρόπους. Οι προμηθευτές είναι τόσο τα, συντεταγμένα στις ανάγκες της αγοράς τόσο ως προς το περιεχόμενο της ερευνάς τους όσο και την εύρεση πόρων, επιστημονικά κέντρα όσο και το κράτος και οι λοιποί επιχειρηματίες-χασάπηδες. Το εμπόρευμα είναι το νεκρό ανθρώπινο σώμα.

Συνεπώς, ο κύκλος ζωής του ανθρώπου ως εμπόρευμα -με την έννοια του ισοδυνάμου της ανταλλαγής μέσω του χρήματος μιας ώρας εργασίας με ένα παραγόμενο προϊόν-δεν τερματίζεται με τον βιολογικό θάνατο αλλά χάρη στη σιλικόνη και τις άλλες μεθόδους συντήρησης διαρκεί για χρόνια ακόμα. Το νεκρό σώμα αυτό που ακόμα και στο λίκνο της εμπορευματικής κοινωνίας, την αρχαία Αθήνα, ήταν αδιανόητο να μη τιμηθεί (το αντίθεο αποτελούσε ύβρη), σήμερα σκυλεύεται με τον χειρότερο τρόπο και συρρέουν να δουν το θέαμα νέοι, γεροί, και μικρά παιδιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Η Έκθεση, άλλωστε, απολαμβάνει παγκόσμια αποδοχή, προσελκύοντας σχεδόν 11 εκατ. επισκέπτες σε μεγάλες πόλεις όπως η Ν. Υόρκη, το Λας Βέγκας, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Σάο Πάολο, η Βαρκελώνη και η Πράγα.

Στον κόσμο, λοιπόν, του εμπορεύματος και της ιδιοκτησίας το μοναδικό πράγμα που μας ανήκει, η μοναδική «πραγματική» ιδιοκτησία μας, την οποία ενοικιάζουμε καθημερινά για να ζήσουμε, κάποιοι μετά τον θάνατο μας την αρπάζουν , την ιδιοποιούνται, την ξεσκίζουν και την ξεπουλούν. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΣΩΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ! ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΒΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΝΕΜΕΣΗ.