Διαδικτυακή καταστολή

Την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στην Ευελπίδων η υπόθεση του blogme.gr. Η δίωξη της διαδικτυακής ελευθεροτυπίας, η οποία προκάλεσε τον Οκτώβρη 2006 διεθνείς αντιδράσεις κατά της Ελλάδας, εντάσσοντας τη χώρα στην ίδια κατηγορία με Κίνα, Ιράν και Βιετνάμ, όσον αφορά την καταστολή της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Τις ίδιες μέρες που δημοσιοποιήθηκε το γεγονός λάμβανε χώρα στην Αθήνα η πρώτη συνάντησή του.(Αντίδραση 1, Αντίδραση 2…)

Έκτοτε έχουν παρουσιαστεί τουλάχιστον τέσσερα ακόμα κρούσματα αντίστοιχων διώξεων, εκ των οποίων η υπόθεση του press-gr στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 έλαβε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και αποτέλεσε αφορμή για έναρξη διαδικασιών σχετικά με την έκδοση νόμου για την κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Οι διαδικασίες αυτές κατέληξαν σε «οπισθοχώρηση» μετά από μεγάλη κινητοποίηση των blogger, προς τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (σχετικός σχολιασμός από Lawnet).

Σήμερα, μεταφέροντας και στο διαδίκτυο το κλίμα καταστολής μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, εξαπολύονται θεσμικές και μη επιθέσεις απέναντι σε ανεξάρτητα μέσα πληροφόρησης και την ανοιχτή δημοσίευση: athens indymedia, απειλές για μήνυση στο sync.gr. Το indy.gr δεν αποτελεί εξαίρεση. Με αφορμή δημοσίευση του περασμένου Μαΐου και μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον των συντακτών, διαχειριστών και υπευθύνων του indy.gr και indymedia.gr (!), καλείται σε απολογία ο άνθρωπος που κατοχύρωσε τον δικτυακό τόπο indy.gr.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν γίνει αφορμή για συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο (εδώ και εδώ).

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε και η δίκη του Pirate Bay στη Σουηδία. Ενημέρωση από την πρώτη και την δεύτερη μέρα της δίκης.

http://indy.gr/features/diadiktyak-katastol