Dirty Business, Dirty Wars: U.S. – Latin American Relations in the 21st Century (Μέρος ΙI)

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει ξοδέψει πάνω από 5 δις δολάρια , κυρίως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να φέρει σε πέρας το λεγόμενο “Plan Colombia” που έχει να κάνει τόσο με τον πόλεμο εναντίων των ναρκωτικών (παρασκευή – διακίνηση) , όσο και με την χρηματοδότηση των “Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC)”, προκειμένου να συντηρεί τον εμφύλιο πόλεμο. Ο πραγματικός λόγος για τη διοχέτευση ενός τέτοιου τεράστιου ποσού από την πλευρά των Αμερικανών έχει να κάνει με τα συμφέροντά τους σε σχέση με το πετρέλαιο στην περιοχή. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Αμερικανικών συμφερόντων εταιρίες εξόρυξης πετρελαίου πιέζουν την Αμερικανική κυβέρνηση να εντείνει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή με σκοπό να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις τους ,αλλά και να μπορέσουν απερίσπαστα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κολομβία. Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής οι εταιρίες αυτές έχουν ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να στηρίξουν προεκλογικές καμπάνιες υποψηφίων στις Αμερικανικές εκλογές για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους όσο αφορά το σχεδιασμό της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Λατινική Αμερική.

Οκτώ χρόνια πριν, στην Κολομβία είχε αποκαλυφθεί ένα τεράστιο παρακρατικό σκάνδαλο. Ο πρόεδρος Alvaro Uribe που αποτελούσε έναν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Αμερικής στην περιοχή, η πολυμελής οικογένειά του, αλλά και πάρα πολλοί από τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση και τον στρατό βρέθηκαν αναμεμειγμένοι και κατηγορήθηκαν για δεσμούς με παραστρατιωτικές οργανώσεις και διάφορες άλλες ομάδες δολοφόνων. Επίσης η εταιρία Chiquita Brands International έκανε συμβιβασμό με το Αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης της τάξεως των 25 εκατομμυρίων δολαρίων όταν αποκαλύφθηκε ότι χρηματοδότησε με 1 εκατομμύριο δολάρια δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Κολομβία. Την υπόγεια χρηματοδότηση αποκαλύφθηκε ότι γνώριζε η Αμερικανική κυβέρνηση εκ των προτέρων. Ακόμη οι εταιρίες με βάση την πολιτεία της Alabama Drummond Co Ltd και Coca Cola έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτούν παραστρατιωτικές οργανώσεις προκειμένου είτε να εκβιάσουν είτε να “εξαφανίσουν” ενοχλητικούς συνδικαλιστές σε εργοστάσια εκτός Αμερικής.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει στην Κολομβία εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό ,60% σε “ατυχήματα” συνδικαλιστών, παγκόσμια. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό αναφέρεται σε δολοφονίες ή εξαφανίσεις. Μέσα στο 2008 υπήρξαν 17 δολοφονίες συνδικαλιστών, αριθμός ο οποίος αποτελεί μια αύξηση της τάξεως του 89% σε σχέση με το 2007. Σε δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι μια παράπλευρη συνέπεια του εμφύλιου στην Κολομβία είναι οι εξαφανίσεις. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των εξαφανισθέντων , και ο υπολογισμός βασίζεται στα πτώματα που έχουν εντοπιστεί σε γύρω χώρες όπως η Αργεντινή και η Χιλή, ξεπερνάει τις 10.000 χιλιάδες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρόλο η εφαρμογή της Αμερικανικής πολιτικής στην Κολομβία έχει αποτύχει τελείως, κυρίως από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Washington προωθεί την ίδια πολιτική και σε άλλες χώρες της περιοχές , οι οποίες παράδοξα συμφωνούν. Η Γουατεμάλα για παράδειγμα ζήτησε την εφαρμογή του δικού της “Plan Gouatemala”. Το 2005 , ο τότε πρόεδρος της Γουατεμάλα, είχε ζητήσει την εγκατάσταση στη χώρα κλιμακίου της Αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών, όπως επίσης και την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίων των ναρκωτικών. Η θέληση της Γουατεμάλα να συνεργαστεί με την Αμερική φάνηκε από το γεγονός ότι διέθεσε την περιφερειακή δύναμη που είχε για τον πόλεμο εναντίων των ναρκωτικών, στη διάθεση της Αμερικής για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίων της “τρομοκρατίας”. Η ALF-CIO καθώς επίσης και αρκετά εργατικά σωματεία στην Γουατεμάλα βασιζόμενα πάνω στην CAFTA (Central America Free Trade Agreement κατηγήσαν την κυβέρνηση της Γουατεμάλα ότι δεν τηρεί τους νόμους που αφορούν το εργατικό δίκαιο όπως επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει τους δράστες για πάρα πολλά εγκλήματα εναντίων συνδικαλιστών. Τέτοιου είδους εγκλήματα είναι βιασμοί και δολοφονίες. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το πως εννοεί η κυβέρνηση της Γουατεμάλα τη φιλία προς την Αμερική, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες με Αμερικανικές εταιρίες. Αυτή τη στιγμή πρόεδρος είναι ο Alvaro Colom, εκπρόσωπος της ολιγαρχίας στην Γουατεμάλα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας απειλήθηκε η ζωή ,πάνω από 50 υποψηφίων (και των οικογενειών τους) , και ακτιβιστών που αντιδρούσαν στην εκλογή του. Σε εκθέσεις για τη χώρα διαφόρων οργανώσεων αναφέρονται “μυστικές ομάδες” οι οποίες αποτελούνται από μέλη επιχειρήσεων, από μέλη ιδιωτικών εταιριών ασφάλειας, κοινούς εγκληματίες, μέλη συμμοριών αλλά και στελέχη του στρατού και αναλάμβαναν τον εκβιασμό ή την εκκαθάριση όσων αντιδρούσαν στην εκλογή.

Η περιφερειακή μιλιταριστική στρατηγική των Αμερικανών έγινε ακόμη περισσότερο πραγματικότητα όταν στις 30 Ιουνίου ο Bush υπέγραψε την Meridia Initiave ή αλλιώς “Plan Mexico”. Σύμφωνα με αυτή την συμφωνία η Αμερική θα διέθετε στο Μεξικό, στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής αλλά και στις χώρες της Καραϊβικής, 1.6 δισ δολάρια , προκειμένου να διεξάγουν “πόλεμο εναντίων των ναρκωτικών”. Τόσο δηλαδή ήταν το ποσό της εξαγοράς των τοπικών κυβερνήσεων.

Ακριβώς μια μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας κυκλοφόρησε video που έδειχνε Αμερικανούς να εκπαιδεύουν την Μεξικανική αστυνομία στην τεχνική των βασανιστηρίων.

Συνεχίζεται…

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μετάφραση ομότιτλου άρθρου του Cyril Mychalejko και είναι δημοσιευμένο στο περιοδικό New Politics.