Ιατρικές γνωματεύσεις για τον Θ. Ηλιόπουλο

20.8.2009

H ιατρική γνωμάτευση για τον απεργό πείνας Θ. Ηλιόπουλο αναφέρει τα ακόλουθα:

« Εξέτασα σήμερα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού τον κ. Θεόδωρο Ηλιόπουλο, που διανύει την 41η ημέρα απεργίας πείνας. Έχει σημαντική (>20%) απώλεια σωματικού βάρους, με σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας (Ζυγίζει σήμερα 47.7 Kg).

Είναι εμφανώς καταβεβλημένος και ωχρός με ταχυκαρδία, αστάθεια βαδίσεως και αδυναμία παρατεταμένης ορθοστάτησης – τρόμο στην όρθια θέση. Από το φύλλο παρακολούθησής του φαίνεται ότι συχνά εμφανίζει χαμηλή αρτηριακή πίεση και ορθοστατικά με χαμηλά σάκχαρα ορού. Αναφέρει προλιποθυμικό επεισόδιο την 18η 8ου 2009.

Από τον εργαστηριακό του έλεγχο συνάγεται κατάσταση βαριάς υποθρεψίας με χαμηλή χοληστερίνη, ουρία, κρεατινίνη, και επηρεασμένη γενική αίματος (λευκοπενία, αναστροφή τύπου λευκών, θρομβοπενία). Λόγω ξηροφθαλμίας (ανεπάρκεια βιταμίνης Α;) συνιστάται άμεση έναρξη Caps Eviol A 1X1.

Συμπερασματικά, διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο, όχι μόνον επιπλοκών από το καρδιαγγειακό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα – οφθαλμούς, αλλά και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Η μεταφορά του σε κρατικό νοσοκομείο με προοπτική παροχής φροντίδας από πολλές ιατρικές ειδικότητες και δυνατότητα ανάνηψης αν χρειαστεί, είναι επιβεβλημένη.»

 

 

3.8.2009

 

«Εξετάσθηκε ο κ. Ηλιόπουλος Θεόδωρος, μετά από αίτημα του ιδίου και της οικογένειας του. Ο ασθενής ευρίσκεται στην 25η ημέρα απεργίας πείνας, λαμβάνοντας μόνον νερό. Από την λεπτομερή κλινική εξέταση προέκυψε ότι έχει χάσει 8 κιλά με βάρος εκκινήσεως τα 60 κιλά, δηλαδή πάνω από το 10% του σωματικού του βάρους. Είναι εμφανής η απώλεια μυικής μάζας και παρουσιάζει υπνηλία, ορθοστατική υπόταση, σχετική βραδυκαρδία (σε σχέση με προηγούμενες εξετάσεις, σχετιζόμενη με πιθανή συμμετοχή του μυοκαρδίου-κίνδυνος μυοκαρδιοπάθειας), εμβοές ώτων και μυικές κράμπες και παραισθησίες κάτω άκρων στα πλαίσια ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Συνοψίζοντας ο ασθενής παρουσιάζει επιπλοκές από ζωτικά συστήματα όπως μυικό, καρδιαγγεικό, ήπαρ και νευρικό σύστημα. Κατόπιν τούτου κρίνεται απαραίτητη η επείγουσα μεταφορά του σε χώρο αυξημένης ιατρικής φροντίδας (νοσοκομείο) προκειμένου να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της υγείας του και πιθανών μη αναστρέψιμων επιπλοκών».

Ελένη Κάκαλου, MD, MSc
Ιατρός ειδ. Παθολόγος
Αθήνα, 3 Αυγούστου 2009