Απόρρητο Επικοινωνιών & Κράτος “Δικαίου”

Πάγια θέση του εδώ ιστολόγου είναι ότι τα πάντα κατακτώνται μόνο μέσα από δυναμικούς κοινωνικούς αγώνες. Επέκταση της σκέψης αυτής είναι το ότι κανένας αγώνας ποτέ δεν κερδίζεται μόνο μέσα από δικαστικές, νομοθετικές ή άλλες γραφειοκρατικές διαμάχες αλλά ότι αυτές δε μπορούν παρά να αποτελούν άλλο ένα – και μάλιστα μικρό – πεδίο αγώνα για τα μαζικά κοινωνικά κινήματα. Με άλλα λόγια οι αστικοί νόμοι είναι αποτέλεσμα ισορροπιών. Ισορροπιών στη διαπάλη ανάμεσα σε κινήματα και εξουσία. Και όχι μόνο οι αστικοί νόμοι αλλά ο,τιδήποτε έχει πολιτική χροιά στην κοινωνία. Αυτά για όσους πιστεύουν και οχυρώνονται πίσω από τον χαρτοπόλεμο των νόμων, των δικαστηρίων και του κοινοβουλίου.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε είχαμε ποτέ κράτος δικαίου. Κράτος δικαίου δε σημαίνει δίκαιο κράτος. Κάτι τέτοιο είναι άλλωστε εξ ορισμού αδύνατο. Κράτος δικαίου σημαίνει κράτος που υπόκειται στους νόμους που το ίδιο θεσπίζει. Κάτι σαν “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”. Αυτή ωστόσο η κατάκτηση των κοινωνιών απέναντι στις εξουσίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με απαξίωση αλλά είναι ιστορικής σημασίας και βασικός πυλώνας της αστικής δικαιοσύνης. Γιατί σε καιρούς ευνοικούς για τα κινήματα μπορεί να θεσπίζονται νόμοι ευνοϊκοί – ή τουλάχιστον πιο ευνοϊκοί – για το κοινωνικό σύνολο και την απελευθερωτική διαδικασία. Ξαναγυρίζουμε όμως στο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κράτος δικαίου αλλά κράτος ταξικού χαρακτήρα ανομίας.

Έτσι λοιπόν σε χθεσινή απαντητική του επιστολή προς την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών οι Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες επικύρωσε παλαιότερη εγκύκλιο του κ. Σανιδά, στην οποία οριζόταν ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει τα δεδομένα κίνησης και θέσης της επικοινωνίας. Αυτή η “γνώμη” δικαστικού οργάνου έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα (άρθρο 19), την ΕΣΔΑ (άρθρο 8), το Κοινοτικό δίκαιο (Οδηγία 2002/58) και το νόμο (Ν. 3471/2006, πδ 47/2005). Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία εδώ μοιάζει να κυβερνά τη χώρα, είναι το ότι από εδώ και πέρα η ΕΛ.ΑΣ. και οποιοσδήποτε υπάλληλός της με μία απλή επιστολή προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σταθερής, κινητής και διαδικτύου θα μπορούν να λαμβάνουν τα δεδομένα κίνησης και θέσης κάθε ηλεκτρονικής μας επικοινωνίας.

Όλα αυτά γράφονται για να κατανοηθεί από όλους ότι οι νόμοι αποτελούν αποτέλεσμα διαπάλης ανάμεσα στα κοινωνικά κινήματα και τις εξουσίες και όχι κάποιο θέσφατο που πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι και να το υπακούουμε. Και όσο δεν δραστηριοποιούμαστε στα κινήματα αλλά σαν καλοί πελάτες κάνουμε το “χρέος” μας όπως την ερχόμενη Κυριακή, ο μποναμάς σε όλα τα επίπεδα θα λαχαίνει σε μας. Η ησυχία – τάξη και ασφάλεια δε θα τους περάσει.

http://inlovewithlife.wordpress.com/