Περι βλακειας και διακυβερνησης

Υπαρχουν πολλες θεωριες περι διακυβερνησης. Μερικες δειχνουν το κρατος στην συγχρονη εποχη αυτονομο απο τις οικονομικες δυναμεις και αλλες εξαρτωμενο. Αδιαμφισβητητα παντως, οι οικονομικες δυναμεις σε ενα οικονομικο συστημα, ειναι ισχυρα κεντρα επιρροης.
Παρολαυτα υπαρχει και ενα φαντασμα που λεγεται λαικη βουληση.Η τελευταια θελοντας καπως να εκφραστει, αναζητει ενα ηγετη που να την αντιπροσωπευει.Αυτο ειναι αλλωστε και το αλλοθι της δημοκρατιας.
Ο ηγετης πρεπει να ειναι εξυπνος,προστατευτικος ,στοργικος και ταυτογχρονα αυστηρος- το πως εμπλεκεται η μορφη του pater familias στην ολη ιστορια ειναι αλλη κουβεντα…- και αποφασιστικος.
Παρολαυτα η αδυναμια του «λαουτζικου» να παρει τις τυχες του στα χερια του δεν πρεπει να χρεωνεται στις αποφασεις των ηγετων του.Οι παρανοικες και δολοφονικες επιλογες του φυρερ δεν τον κανουν λιγοτερο εγκληματια απο αυτους που τον αναρριχησαν στην εξουσια η και τον ανεχτηκαν.
Η φαρσα στην υποψηφιο αντιπροεδρο των Η.Π.Α που εγινε, εκτος οτι δειχνει οτι η βλακεια ειναι καθολικο φαινομενο επισης καταδεικνυει οτι οι μεγαλοι ηγετες ειναι κατασκευασματα των ειδικων της εικονας και των επικοινωνιολογων.
Η χαζαμαρα της ηταν προφανης, αλλα δεν ειναι εκει το θεμα.Αυτος ο ανθρωπος ειναι αντιπροσωπευτικο δειγμα ανθρωπων που επιδιωκουν την εξουσια. Μερικοι απο αυτους το καταφερνουν φυσικα. Ο χυδαιος εμπειριοκρατισμος που εχει επικρατησει  εμπεριεχει και την βαρβαροτητα.Το Δογμα οτι οι πολλοι εχουν δικιο, και οτι αυτο απο μονο του, αποτελει κριτηριο, θα πρεπει να μας ανησυχει.Αν ισχυει, τοτε οι πολλοι η ειναι εγκληματιες σαν τους ηγετες τους η πανιβλακες, διοτι πολυ ευκολα μετατρεπονται σε μαζα.Αν δεν ισχυει και υιοθετησουμε οτι αυτος  ο εμπειριοκρατισμος ειναι αλλοθι, τοτε στην πραγματικοτητα η λαικη βουληση, δεν ειναι παρα ενα κατασκευασμα για να αθωωνει τις επιλογες αυτων που κυριαρχουν. Σε αυτη τη περιπτωση, η δημοκρατια  μοιαζει να ειναι ενα εξυπνο ευφυολογημα  για να αποκρυπτει μια καλα οργανωμενη ολιγαρχια
Στην πραγματικοτητα θα μπορουσε να ηταν αστειο, αλλα εκτος οτι καταδεικνυει την γενικευμενη πανηλιοθιοτητα μιας εποχης και των υπηκοων της,δειχνει και ποσο βαρβαρη και εγκληματικη μπορει να γινει.