Dirty Business, Dirty Wars: U.S. – Latin American Relations in the 21st Century (Μέρος ΙII)

Προκειμένου να προωθήσουν το μιλιταριστικό τους όραμα στην περιοχή αλλά και να δυσφημήσουν τους στρατηγικούς εχθρούς τους στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, η Washington έχει προσθέση “Τον Πόλεμο εναντία στην Τρομοκρατία” στην εξίσωση, διαδίδοντας αβάσιμους ισχυρισμούς περί Ισλαμικής διείσδυσης στην περιοχή.

Δημοσιογράφοι του Upside Down World τον Οκτώβριο του 07 έγραψαν : “Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Washington αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποίησαν τη λέξη “κομουνισμός” προκειμένου να διαμορφώσουν την άποψη της κοινής γνώμης εναντίων των πολιτικών τους αντιπάλων”. Τώρα, στην περίοδο μετά την 11 Σεπτεμβρίου, έχει εφευρεθεί ένα καινούργιο λεκτικό όπλο η “τρομοκρατία”. “Αυτό τοποθετείτε στο γενικότερο πλαίσιο των αβάσιμων κατηγοριών της Αμερικής ότι στο τρίγωνο Βραζιλίας – Παραγουάης – Αργεντινής, συναντούνται Ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες όπως η Hezbollah και η Hamas. Τέτοιου είδους κατηγορίες αναπαράγονται και μεταδίδονται συνέχεια από μέσα που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παπαγαλίζουν το λόγο της επίσημης Αμερικανικής κυβέρνησης.” Οι ίδιοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι όλες οι επίσημες αρχές των συγκεκριμένων χωρών αρνούνται κάθε κατηγορία περί εμπλοκής τους με τρομοκρατικές ομάδες.

Οι κατηγορίες των Αμερικανών όμως δεν σταματούν.

Ο Norman Baily, επικεφαλής των Αμερικανικών κατασκοπευτικών δυνάμεων στην Κούβα και Βενεζουέλα, κατέθεσε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων ότι “οικονομική υποστήριξη από εμπόρους ναρκωτικών έχει δοθεί σε επαναστατικές ομάδες, όπως η FARC στην Κολομβία, η ETA στην Ισπανία αλλά κυρίως στην Hamas, στην Hezbollah και στην Ισλαμική Jihad μέσω του δικτύου τους στην Βενεζουέλα και αλλού στην Λατινική Αμερική.”

Σε άλλη κατάθεση ο David Luna, διευθυντής του προγράμματος για την δίωξη των Ναρκωτικών, αναφέρει “διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις θα προσπαθήσουν, σε συνεργασία με τοπικούς εγκληματίες να περάσουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην Αμερική μέσω του Μεξικό.” Και συνέχισε “ο πόλεμος του διεθνούς εγκλήματος πρέπει να πάει χέρι χέρι με τον πόλεμο εναντίων της τρομοκρατίας.” Στην ίδια κατάθεση προσπάθησε να στηρίξει όλα τα ιδεολογήματα περί τρομοκρατικού τριγώνου.

Την ίδια ημέρα σε ρεπορτάζ του το Associated Press αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι έχουν διαμορφωθεί συμμαχίες ανάμεσα σε τρομοκρατικές ομάδες όπως η Al-Qaida και η Hezbollah με Λατινοαμερικάνους εμπόρους ναρκωτικών.

Άλλη μια δήλωση “Η παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στην Αμερική”, “Οι απειλές σε αυτό το ημισφαίριο είναι πραγματικές, δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε”, Charles Alen, αναλυτής της CIA.

Σε άρθρο των Los Angeles Times αναφέρεται ότι μετά από συνεργασία Αμερικάνων και κολομβιανών αρχών εξαρθρώθηκε δίκτυο ναρκωτικών και ξεπλύματος χρήματος που χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η Hezbollah.

Μετά την 11 Σεπτεμβρίου η επίκληση του τρομοκρατικού κινδύνου από τους Αμερικανούς έχει χρησιμοποιηθεί ως μια πολύ καλή δικαιολογία προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις σε όλες τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λατινική Αμερική προκειμένου αυτές “να συλλέξουν πληροφορίες για τρομοκρατικές δυνάμεις… αλλά και να πραγματοποιήσουν διαφόρων ειδών επιχειρήσεις εναντίων τους”.

Η εφημερίδα New York Times που αποκάλυψε την ιστορία, ότι η ιδέα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στις πρεσβείες ανήκε στον τότε υπουργό Άμυνας των Αμερικανών Rumsfeld και ήταν μια προσπάθεια ώστε να επεκταθεί η στρατιωτική παρουσία με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών.

Οι στρατιώτες που στάλθηκαν αποτελούσαν “Στρατιωτικά Στοιχεία Συλλογής Πληροφοριών” και κανένας δεν ήξερε για την παρουσία τους , ούτε οι κατά τόπους πρέσβεις. Η παρουσία τους αποκαλύφθηκε μετά από ένα περιστατικό στην Παραγουάη όπου σκοτώθηκε κάποιος Αμερικανός στρατιώτης. Πρέπει να αναφερθεί ότι αυτές οι στρατιωτικές ομάδες ενώ ήταν δηλωμένες σαν υπάλληλοι της πρεσβείας έμεναν σε παρακμιακά ξενοδοχεία. Και αυτό το γεγονός αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων.