Έλεγχος Διαδικτυακών Δεδομένων

Βρυξέλες

Λίστες με τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτονται οι χρήστες, τα e-mail που ανταλλάσσουν, καθώς και τις τυχόν τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούν μέσω του Διαδικτύου (π.χ. μέσω Skype), αποθηκεύονται υποχρεωτικά για 12 μήνες από τους παρόχους πρόσβασης (ISP) σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ που τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.

Το σχέδιο παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ είχε αποφασιστεί με βρετανική πρόταση έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005.

Τα δεδομένα που υποχρεούνται να αποθηκεύουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου δεν περιλαμβάνουν το περιεχόμενο των e-mail, των ιστοσελίδων ή των τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά μόνο το πού και το πότε έγιναν προσπάθειες σύνδεσης από τον καθένα χρήστη.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1002170

Η παραπάνω είδηση απλά επιβεβαιώνει πράγματα που ξέρουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την δικαιολογία της τρομοκρατίας ή αλλιώς της τρομολαγνείας εφαρμόζει τον έλεγχο των πάντων. Προσπαθεί να ελέγξει και να επιβάλει τους δικούς της αστικούς κανόνες ακόμη και στο διαδίκτυο. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη είδηση δεν θα έπαιρνε την τωρινή δημοσιότητα αν οι εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου δεν αντιδρούσαν για το μεγάλο κόστος που έχει η εφαρμογή της οδηγίας αυτής. Ειρωνεία, αλλά έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός και η αστική δικαιοσύνη.

Η ανάγκη αυτοοργάνωσης στο χώρου του διαδικτύου γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Όλες οι ομάδες και τα άτομα που προσπαθούν να αντιταχθούν σε νόρμες που επιβάλλονται από θεσμούς που έχουν σαν σκοπό τον έλεγχο και το κέρδος πρέπει να συσπειρωθούν και να βρουν εναλλακτικούς τρόπους χρήσης του διαδικτύου.